Emberi hatások

Angol springer spániel

Sajnos gyakran az emberek, első sorban maga a gazda tehet róla, ha kedvence megbetegszik. A figyelmetlenség, nem megfelelő, gondatlan táplálás következménye lehet az elhízás, vagy még rosszabb esetben a csokoládémérgezés.

Elhízás

Az elhízás leggyakrabban a túl sok eleség és a túl kevés mozgás következménye. Olykor betegség (pl. mozgásszervi kórformák) vagy bizonyos gyógyszerek adagolása (pl. progeszteron) vezetnek elhízáshoz. A fajtajelleget, az ivartalanítást és az életkort inkább a hajlamosító tényezőként tarthatjuk számon, mint kórokként, ezek ugyanis önmagukban nem vezetnek elhízáshoz, csak növelik annak a valószínűségét.

A kövér kutya keveset, nehézkesen, lassan mozog, nehezen viseli a meleget, sokat liheg, kevés mozgástól is elfárad és sokat alszik. Annak megítélése, hogy optimális súlyú, vagy a "csupán" túlsúlyos, illetve elhízott-e a kutya leginkább a bordák tapintásával lehet. Ha a bordák jól érezhetőek és csak kevés zsiradék fedi őket, akkor megfelelő a kutya tápláltsága, ha alig tapinthatóak ki a vastag zsírréteg alatt, akkor elhízott. A legjobb, ha ezt a vizsgálatot másra bízzuk, a legtöbb tulajdonos ugyanis hajlamos becsapni magát.

A kutya egészsége érdekében a fokozatosan növelt testmozgás és a megfelelően összeállított diéta meghozza a kívánt eredményt. Mielőtt belevág, vizsgáltassa meg a kutyát állatorvossal és vele konzultálja meg az optimális fizikai terhelés mértékét. A táplálék vonatkozásában pedig a leghelyesebb olyan gyári eledelt választani, amely az összetételénél fogva elősegíti, hogy a kutya éhezés nélkül is fogyjon.

Akár az emberek esetében, az ideális testsúlyú kutyáknál is kisebb a betegségek kockázata, emellett teljesebb, hosszabb és boldogabb életre számíthatnak, ezért a tulajdonos felelőssége és alapvető kötelessége a megfelelő diéta és testmozgás biztosítása a kutya számára.

A testmozgás a kutya és a gazdája közös érdeke. Minél többet sétálnak, minél több időt töltenek együtt a szabadban, annál egészségesebbek. Jó az is, ha kiképzik a kutyát, illetve ha különböző kunsztokat tanítanak neki.

Fontos, hogy ne adjon a kutyának jutalomfalatot. Ezeket kimondottan azért gyártják, hogy szeresse őket az állat és minél többet egyen belőlük, így általában rendkívül egészségtelenek. Egyedül a fogászati megelőzést szolgáló jutalomfalatoknak van létjogosultsága. Használható viszont erre a célra a nyers sárgarépa és ha nevelési vagy kiképzési célból ad valaki jutalomfalatot, akkor a leghelyesebb, ha egy teljes értékű száraz kutyatápot használ erre a célra, aminek mennyiségét le kell vonni a napi tápadagból. Érdemes játékokra, pl. apportírozható labdára cserélni a jutalomfalatot.

Soha ne adjon asztali ételmaradékot a kutyának, azzal csak kéregetővé és szerencsétlenné teszi, nem beszélve a számos más kellemetlen mellékhatásról. A kutyának nem kell a boldogsághoz cukorka, a csokoládé pedig minél sötétebb, általában annál mérgezőbb a számára. Ha teheti, ne főzzön neki, mert házi koszt se nem olcsóbb, se nem kényelmesebb, de még csak nem is egészségesebb, mint egy jó minőségű teljes értékű kutyatáp. Csak szakemberek tudják pontosan kiszámítani az eledel optimális összetételt, ennek hiányában a házi koszt veszélyes is lehet.

A leghelyesebb jó minőségű kutyatáppal etetni a kutyát, aminek mennyisét egyszerűen megváltoztatva (növelve vagy csökkentve) jobban tudja követni az aktuális igényeket, vagyis könnyebben igazodhat a kutya tápláltsági állapotához.

Csokoládémérgezés

A csokoládéban több olyan anyag is található, amelyek nagy mennyiségben mérgezést okozhatnak a kutyáknak. Ilyen pl. a koffein. Ezek mennyisége csokoládé fajtánként változik. A fehér csokoládéban alig van belőlük, kevés található a tejcsokoládéban és nagyon sok van az étcsokoládéban. Az egyes csokoládéfajták aszerint sorolhatóak be, hogy mennyi kakaó van bennük: minél több, annál veszélyesebbek. Ahhoz, hogy a mérgezés halálos kimenetelű legyen, viszonylag sok (testtömeg kilogrammonként 60 g) tejcsokoládét kell a kutyának elfogyasztania, de ugyanehhez az eredményhez vezethet az is, ha akár csak 0,7 g főzőcsokoládét eszik meg testtömeg kilogrammonként!

A mérgezés első tünetei általában hányás és hasmenés formájában jelentkeznek röviddel a csokoládé elfogyasztása után. Ezt nyugtalanság, izgatottság, sokat vizelés, majd remegés és görcsrohamok követik. A kutya zihál és minden érintésre túlzottan reagál. Végül nagyfokú elesettség, ájulás, kóma és sok esetben elhullás lép fel.

A beteget azonnal állatorvoshoz kell vinni, mégpedig a lehető legkevesebb stresszt okozva neki. Ne feledje, hogy minden ingerre fokozott tünetekkel reagál. Mielőbb szakszerű, intenzív ellátásra van szüksége!

Dr. Csikós Károly
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő
http://mancsok.hu