A kutya egészségvédelme

Rövidszőrű német vizsla

A kutya egészségvédelme nagyon sok elemből áll. Elengedhetetlen a megfelelő tartáskörülmények, a jó táplálás és a rendszeres gondozás biztosítása. De ezek mellett is sok kötelezettség hárul a kutyatartókra. Az alábbiakban öt pontban igyekeztünk felsorolni a legfontosabbakat, amelyek minden kutya számára nélkülözhetetlenek:

A parazitaellenes kezelések. A paraziták elleni védekezés valójában a szuka kezelésével kezdődik, még a fedeztetés előtt. Ha ez elmaradt és a kölykök bolhásak, akkor van olyan külső parazita elleni kezelésre ajánlott készítmény, ami már néhány napos korban is alkalmazható. A védekezést rendszeresen kell fojtani egész életen át. A bélféreg elleni kezeléseket 2 hetes korban szükséges elkezdeni, majd 2 hetente kell 3 alkalommal ismételni, utána havonta, illetve 6 hónapos kortól negyedévente. Aki megfeledkezik a parazita ellenes kezelésekről, az nem csak a kutya, de a környezete egészségét is veszélyezteti. Hogy ezt ne lehessen megtenni, ma már kötelező a veszettség elleni védőoltásokkal egy időben féreghajtást végezni.

Minden kutyának szüksége van védőoltásokra, amelyek megvédhetik a gyakran halálos kimenetelű fertőző megbetegedésektől. Általában 6-8 hetes korban tanácsos az oltásokat elkezdeni, de bizonyos esetekben más időpontban is sor kerülhet rájuk. Ha a kutya már idősebb, de még nem volt beoltva, akkor mielőbb érdemes beoltatni. A védőoltásokkal kapcsolatban sok a közkeletű tévhit, ráadásul külföldön is országonként változnak az oltási szokások, ezért nem könnyű eligazodni.

Talán sokan meglepődnek, hogy az egészségvédelem fontos elemei közé illesztettük az alapkiképzést, ami alatt a fajtára való tekintet nélkül minden kutyának ajánlott alapvető engedelmességi képzést értük. Nélküle sem a kutya, sem pedig a környezete nincsen biztonságban, de sok más szempontból is hasznos. Nélkülözhetetlen eleme az egészségvédelemnek!

Az ivartalanítás az állatvédelem alapja, de a kutya egészsége és a környezet nyugalma érdekében is fontos. Számos betegség, rossz szokás és a nem kívánt szaporulat előzhető meg vele. Az elmaradása gyakran vezet problémákhoz, tragédiához. A sok téves közhiedelemmel ellentétben az ivartalanítás elvileg bármely életkorban végrehajtható, de legkésőbb 3 - 6 hónapos életkor között javasolt elvégeztetni. Ha valamely okból nem végzik el fiatalon, amikor a kutyát a legkevésbé viseli meg, akkor gyakran válik szükségessé egy későbbi életszakaszban, amikor már sokkal nagyobb a kockázat, esetleg már maradandó egészségkárosodás is kialakult az elmaradása miatt. Az ivartalanítás nem kevésbé fontos része a megelőzésnek, mint a védőoltások. Ne kockáztasson, hanem időben végeztesse el!

A kutyáknak rendszeres állatorvosi vizsgálatokra is szükségük van. Erre minden esetben sor kell kerüljön, ha az állat valamilyen betegségre utaló tünetet mutat. Mivel a kutyák mintegy hétszer gyorsabban öregednek nálunk és kommunikációs nehézségek akadályozzák a betegségek otthoni felderítését, ezért évente legalább egyszer alapos állatorvosi vizsgálatra van szükségük akkor is, ha látszólag semmilyen problémát nem mutatnak. Idős korban félévente tanácsos alaposan megvizsgáltatni őket. A rendszeres vizitek az állatorvosnál lehetőséget adnak olyan fontos feladatok ütemezett elvégzésére is, mint pl. a mikrochip beültetése vagy a diszplázia szűrővizsgálat és alkalmat adnak a viselkedési rendellenességekkel, egyéb problémákkal kapcsolatos konzultációkra is.

Dr. Csikós Károly
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő
http://mancsok.hu