A kutya betegségei

Babéziózis

A Babesia canis egysejtű patazita, ami a kutya vörösvértesteiben szaporodik. Heveny formában magas láz, gyorsan kialakuló vérszegénység és kávébarna színű vizelet a legjellemzőbb tünet. Idült formája nagyon változatos lehet. A kutyákba a Dermacentor pictus nevű kullancsfaj oltja be a kórokozót. Védekezni a kullancsok távoltartásával és védőoltással lehet. Az eddig piacra dobott egyik oltóanyag sem biztosít 100%-os védelmet. Magyarországon jelenleg nem kapható babéziózis elleni oltóanyag.

Bőrgombásság

A kórokozót sok kutya tünetmentesen hordozza, de egy részük megbetegszik. Leggyakrabban a Microsporon canis nevű gombafaj okozza, ami a bőr felületes rétegét betegíti meg. A fertőzésre az ember is fogékony. Leggyakrabban kör alakú szőrtelen, piros szegélyű, később felrakódásos foltok formájában jelentkezik. A védőoltás mind megelőzésre, mind pedig gyógykezelésre használható. Ahol előfordult már a megbetegedés, ott minden kutyát javasolt beoltatni.

Fertőző májgyulladás (Rubarth-kór)

A betegség vírusa a kutya máját támadja meg és gyors elhullást okozhat. Minden korcsoport fogékony rá, a leggyakoribb fiatal állatokon. A fertőzött kutyákkal való érintkezés útján terjed. Az átesett állatok sokáig, akár fél éven át is üríthetik a vírust. Súlyos lezajlású megbetegedés, ami bágyadtsággal, étvágytalansággal és magas lázzal kezdődik. Az érintett kutyák nyálkahártyái sápadtak, hányás és hasi fájdalom jelentkezik, később sárgaság és vérzések is. A gyógyulási szakban a szaruhártya ödémája kék színűvé színezi a kutyák szaruhártyáját. Ezt a régi, a fertőző májgyulladást okozó 1-es típusú adenovírusból (CAV-1) készült vakcinák idejében sokszor észleltük a védőoltások után is, de ma már az enyhébb lezajlású felső légúti megbetegedést okozó 2-es tipusú vírusból (CAV-2) készülnek a vakcinák, amelyek a keresztvédelem miatt tökéletes védelmet nyújtanak az 1-es tipus ellen is. Minden kutyákat ajánlott a májgyulladás ellen beoltatni.

Giardiózis

A Giardia lamblia egysejtű parazita, ami gyomor-bélrendszeri megbetegedést okozhat. A leggyakoribb tünet a hasmenés, ami általában nyálkás. A kórokozó a bélsárral ürül és a fertőzött ivóvíz, közvetlen érintkezés vagy pedig a hordozó állatok elfogyasztása révén terjed. A kölykök megbetegedése súlyos problémát jelenthet, különösen ott, ahol több kutyát tartanak együtt. A védőoltás használata ott javasolt, ahol gyakori a probléma. Magyarországon nem kapható vakcina ellene.

Kennel köhögés

A Bordetella bronchiseptica egy baktérium, ami légzőszervi betegséget okozhat kutyában. Rendszerint más kórokozókkal együtt betegíti meg a kutyákat, így a társfertőzéstől függően nagyon eltérő lezajlású járványok alakulnak ki. Ilyen kórokozó a 2-es típusú adeno-, a parainfluenza, a herpesz- és a reovírus, valamint a szopornyca vírusa. Gyakran jelentkezik kutyapanziókban (angolul boarding kennel), innen a neve. A beteg kutyák köhögnek. A köhögés kezdetben csattanó és száraz. A megbetegedést étvágytalanság is kísérheti. A legtöbb kutya egy-két héten belül meggyógyul. Ritkán tüdőgyulladás is kialakul, ilyenkor nedvessé válik a köhögés. Nagyon ragályos betegség, az együtt (pl. kennelben) tartott állatokat gyorsan megbetegíti. Leginkább a többkutyás háztartásokban és a tenyészetekben élő, valamint a kiállításokra vagy panziókba kerülő kutyákat ajánlott beoltatni ellene. Ez a vakcina sem kapható nálunk.

Koronavírus okozta bélgyulladás

A parvovírus okozta megbetegedésnél enyhébb lezajlású, általában a fiatal kölyköket érintő megbetegedés, ezért leginkább a tenyész-szukákat ajánlott évente védőoltásban részesíteni ellene.

Leptospirózis

A leptospirózist a Leptospira interrogans nevű baktérium okozza, aminek sok szerotípusa létezik. Mivel ezek a szerotípusok nem vagy csak részben adnak keresztvédelmet egymás ellen, különböző nevet kaptak. A kutyákat leggyakrabban a pomona, a canicola és az ichterohemorrhagiae szerotípusba tartozó leptospirák betegítik meg. Ezeket fertőzött patkányok vagy kutyák vizeletével szennyezett ivóvízzel kerülnek a védtelen kutyák szervezetébe és a szerotípustól is függően heveny vagy idült megbetegedést okoznak. A heveny forma jellegzetes tünetei a magas láz, az elesettség, a hányás, a hasmenés és a sárgaság. Sok kutya elpusztul. A kezeletlenül átvészelők és az idülten megbetegedők hosszú ideig, akár 1 évig is üríthetik a kórokozót. A leptospirák az embert is megbetegíthetik, így az ellenük való védekezés mindannyiunk közös ügye. A betegség elleni immunitás viszonylag rövid, ezért ajánlott évente kétszer minden kutyát beoltani a leptospoitózis ellen.

Lyme kór

A Borrelia burgdorferi egy spirális baktérium, ami a leggyakrabban visszatérő heveny izületgyulladást és sántaságot okoz kutyákban, olykor étvágytalansággal és levertséggel jár, valamint szív, idegrendszeri és vese szövődményekkel. A kórokozót az Ixodidae családba tartozó kullancsok oltják a kutyákba. A betegség gyakori, sokszínűsége miatt mégis nehéz diagnosztizálni. A szív, idegrendszeri és veseelváltozások gyakran visszafodíthatatlanok, ezért a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni. Ez a kullancsok távoltartásából és védőoltásból áll. Minden olyan kutyát tanácsos beoltatni, amely kullancsokkal fertőződhet.

Parvovírus okozta bélgyulladás

A kutyák parvovírusa a 70-es évek végén keletkezett mutáció révén a macskák pánleukopéniájának (fertőző gyomor-bélgyulladásának) vírusából. Először 1978-ban izolálták az egyesült államokban, majd gyorsan elterjedt. Nagyon ragályos, többnyire halálos kimenetelű betegség. A megbetegedett állatok elesettek, étvágytalanok, gyakran lázasak, ismételten hánynak és hasmenésük van, emellett hasi fájdalmat mutatnak és gyorsan kiszáradnak. Néhány kutya hírtelen elpusztul, mielőtt a tünetek kialakulhatnának. A beteg kutyák bélsara hamar vízszerűvé, véressé és jellegzetesen bűzössé válik. Ezzel, illetve hordozó, de egészséges állatok bélsarával is ürülhet a vírus, ami nagyon ellenálló, ezért a külvilágban hónapokat-éveket is túlélhet. Ellenáll a legtöbb fertőtlenítőszernek is. A védőoltások megjelenése előtt ez a betegség pusztította el hazánkban is a legtöbb kutyát, de az oltatlan állatok között még ma is szedi áldozatait. A modern vakcinák megbízható védelmet nyújtanak ellene. Mivel a kórokozó ragályfogó tárgyakkal (pl. cipőtalpra tapadva) is terjeszthető, ezért az ellene való védőoltás kivétel nélkül minden kutya esetében javasolt.

Szopornyica

Vírusos megbetegedés, ami különösen kölykökben okoz súlyos lezajlású, esetenként halálos kimenetelű légúti, emésztőszervi és/vagy idegrendszeri tüneteket. Általában szemváladékozás, étvágytalanság és láz kíséri. Sokszor köhögés, hányás, hurutos hasmenés vagy idegrendszeri tünetek is társulnak hozzá. Idült formája a talppárnák és az orr hámjának megvastagodásával jár. Az átesett kutyáknál nem ritka a fogfejlődési rendellenesség sem. A vírus ürül a fertőzött állatok orr- és szemváladékával, nyálával, bélsarával, valamint a kilélegzett levegővel is. Leginkább 1 éves kor alatt és általában a beteg állattal való érintkezés révén fertőződnek meg a kutyák, a kitüsszögött víruspartikulák vagy a fertőzött edények, környezet révén. Nagyon ragályos, különösen a városi környezetben tartott kutyák között jelentkeznek járványok. A fertőzött kutyák soha nem szabadulnak meg ezektől a vírusoktól, amiket időnként vagy folyamatosan később is ürítenek. A szopornyica elleni védőoltás megbízható védelem kialakulásával jár, ezért kivétel nélkül minden kutyát ajánlott beoltatni.

Tetanusz

A Clostridium tetani egy baktérium, ami a mély sebekbe jutva elszaporodik és az általa termelt méreganyag görcsös idegrendszeri tüneteket okoz. Elsősorban vadászkutyákat betegít meg és nagyon súlos lezajlású, ezért mélyreható sérülések esetén érdemes beoltatni őket.

Veszettség

Minden esetben halálos kimenetelű megbetegedés, aminek komoly közegészségügy jelentősége is van. Magyarországon kötelező legkésőbb 4 hónapos kortól minden kutyát rendszeresen beoltatni ellene.

Paraziták

Dr. Csikós Károly
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő
http://mancsok.hu